2014. február 3., hétfő

Saga és az anyaság / Saga and motherhood

Na, nézd csak mibe botlottunk tegnap reggeli sétánkon Ben-nel!


Menőztünk Saga Porsche-jénél / We were posing at Saga's Porsche


Saga Norén keki-zöld Porsche-jébe, amely egy kőhajtásnyira londoni otthonunktól, a Brick Lane közelében parkolt.


Nos, én lelkesebb voltam, mint Ben / Well, I was more enthusiastic than Ben


És hoppá, egy nappal korábban apával is szupersztárt látott a fiú - Martin Rohde (Kim Bodnia), a másik Bridge-es nyomozó éppen interjút adott, miközben kisebb rajongótábor gyűlt köréjük, szintén a Brick Lane-en.


Mint a Bridge-ben - ugyanaz a stílus / Just as in the Bridge - the same style


A hétvégi skandi sztárparádét a Nordicana nevű filmfesztiválnak köszönhettük, amelyet a természetesen nagyon cool és trendi kelet-londoni kulturális központban, az Old Truman Brewery-ben rendeztek meg. Annyira menő helyen élünk!
Nemcsak a Bridge, de a Killing és a Borgen alkotógárdája is felvonult, közönségtalálkozókon és szakmai beszélgetéseken elemezték a kissé bizarr és szokatlan stílusú, de mostanra világhírűnek számító észak-európai drámák titkát.


Ők mind ott voltak / They were all there


De nemcsak felvágásból - cöcöcö, lalalala - említem a témát a blogomon, hanem mert a kissé autisztikus jegyeket is magán viselő Saga Norén-t alakító svéd színésznő érdekes dolgokról nyilatkozott a Times-nak.


Fontos számára az anyaság / Motherhood is important for her


Gondoltátok volna, hogy Sofia Helin az életben két gyermek édesanyja, és hogy elképesztően fontos számára az anyaság? Azt mondta, bár próbál tökéletes anya lenni, belül valójában tele van kétségekkel és félelemmel - mi van, ha rosszul neveli és tönkreteszi a gyermekeit? Időnként benne is felgyülemlenek az indulatok, és elveszíti a fejét: "annyi nyomás van rajtunk egyszerre - dolgoznod kell, vonzónak kell lenned, miközben aggódó, szerető és a konyhában tüsténkedő anya is van egyben. De mi van, ha egyszer elszakad a cérna?"

Sofia Helin beszélt a nemek közötti diszkriminációról is - Svédországban a férfiak és nők sokkal egyenlőbbek (mint Nagy-Britanniában). Ez például tükröződik a gyermekfelügyelet rendszerében - a nők egy évig lehetnek fizetett szülési szabadságon, és a férfiaknak is jár három hónap jár. Nem meglepő tehát, hogy a színésznő a férjével megosztva vigyáz a gyerekeikre. "Svédországban minden anyuka dolgozik, és a szülés után hét évig dolgozhatnak részmunkaidőben. A férfiak pedig szintén főznek - ez nem is kérdés."

Az egyenlőség pedig olykor szinte már-már bizarrnak számító méreteket ölt: Sofia Helin lánya egy nemileg semleges stockholmi bölcsődébe jár, ahol a gyermekeket nem szólítják fiúknak vagy lányoknak, hanem azt mondják inkább, "gyertek, barátaim". A színésznő azért még gyorsan hozzátette, hogy a kislánya szereti a rózsaszínt, és ez számára nem jelent problémát. Hmmm...rendben...

Szóval, bármit is gondoltok, kommentálni, megosztani ér - a gyilkos nevét elárulni viszont nem, mert még nem láttuk a Bridge második sorozatának befejező részét! 




Well, guess what we bumped into yesterday morning while out having a walk with Ben! Saga Norén's khaki-green Porsche - which was parked a stone-throw away from our London home, near Brick Lane. But it was Ben's lucky weekend as the day before he saw another super star with daddy - Martin Rohde (Kim Bodnia), the other cop from Bridge. He was giving an interview - also on Brick Lane - while a smaller group of fans were gathered around him.

The weekend Scandi-star parade was because of the Nordicana film festival which took place in the very cool and trendy East-London cultural centre, the Old Truman Brewery. We are living in such a hot place - shhhhashhh!
Not only the Bridge but the creators of Killing and Borgen were also present meeting their audience and analyzing the secret of the slightly bizarre and unusual but by now definitely world-famous North-European dramas.

But I am telling the story not just to show off - hohoho - but because the Swedish actress forming the slightly autistic caracter of Sara Norén claimed very interesting things in an interview with the Times.

Could you have believed that Sofia Helin in the real life is a mother of two and motherhood is highly important for her? She said that although she is trying to be the perfect mum, she is full with concerns and fears - what if she ruins her children? Her temper sometimes means she loses her patience: "there's so much pressure - you have to work, you have to be beautiful, you have to be a caring, loving, baking mother. What happens when that cracks?"

Sofia Helin talked about gender-discrimination, as well - in Sweden, men and women are more equal (than in Great-Britain). You can discover this attitude in the Swedish childcare-system - women can stay on paid maternity leave for a year, and men also have three months. It is not so surprising therefore that the actress shares childcare with her husband. In her country "all mothers tend to work" and they are "allowed to go part-time for the first seven years. The men also cook - we have got it sussed."

And equality expands to a bizarre dimension: Sofia's daughter goes to a gender-neutral nursery in Stockholm where instead of calling children boys and girls they rather say "come on friends". She quickly added that her daughter loves pink and it is not a problem for her. Hmmmm...right...

So, whatever you think, you can comment and share this post - but you can't blurt out the murderer's name as I have not yet watched the last episode of Bridge 2!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése