2013. október 28., hétfő

Túl hideg, túl meleg - milyen a jó fürdővíz? / Too cold, too warm - what is a good bath temperature?

Tegnap este azon civódtunk Rob-bal, milyen hőmérsékletű vízben fürdessük a gyereket. Pontosabban tegnap este megint ezen civódtunk...ez ugyanis mindennapos téma nálunk. Attól függően, ki engedi a fürdővizet, az vagy túl meleg vagy túl hideg - legalábbis a másiknak, és ezt természetesen soha nem hagyjuk szó nélkül.

Ha én engedem, akkor Rob kezdi a csipkelődést, minden alkalommal ugyanazokat a sorokat mormolva Ben-nek, amikor a kádba teszi: "Bocs, pajtás, ma este forró fürdőd lesz, szóval tudod, ki eresztette tele a kádat..." Ha Rob engedi, én nem viccelődöm, hanem leüvöltöm a fejét: "Ez már megint jéghideg! Nem hiszem el, hogy ebbe akarod a gyereket beletenni..."

Vajon elég meleg? / Is it warm enough?

És akkor elkezdődik ugyanaz a párbeszéd, hogy "de a kisbabáknak hűvösebb vízben kell fürdeniük, mint a felnőtteknek, erre való a könyökölős-teszt". "Rendben, de mi van akkor, ha az én könyököm alapvetően a 35 fokos vizet szereti, a Tiéd pedig a 25 fokosat?" Persze mit is várhatnék egy igazi brittől, aki a maximum tíz fokos Atlanti-óceánban áztatta a fenekét gyerekkorától kezdve...

Azt nem állítom, hogy a hideg-meleg fürdő kérdése valódi kulturális különbség, de az biztos, hogy a megfelelő hőmérséklet tekintetében nagyon mások az igényeink, persze, ez lehet, hogy csak személyes ízlésbeli eltérés. Mindenesetre megnéztem az ajánlásokat magyar és angol internetes oldalakon is, és mindenhol olyan 36-37 fokos fürdővizet tanácsolnak. Meg azt, hogy vegyük figyelembe a gyerek igényeit, ugyanis vannak, akik meleg és vannak, akik hideg vízben szeretnek pancsolni.

Ben még soha nem panaszkodott - egyikünkre sem...Hogy Rob másik - nem túl tudományos - teóriáját idézzem, ha a gyerek belepisil a fürdővízbe, akkor elégedett. Ben pedig szinte mindig így indít a kádban...


Yesterday evening we were squabbling over the temperature of the child's bath. It is quickly becoming a daily source of tension between us. Depending on who is running the water, it is either too hot or cold - and always leads to comments.

If I am running the bath, then Rob starts pecking at me, saying the same words to Ben every time as he lifts him into the tub: "Sorry, mate, it will be boiling tonight as mummy ran the water..." If it is Rob who fills the tub, I don't joke gently, at all, but shout: "This is freezing cold again! I can't believe that you want to put the child into this..."

And then the same conversation begins every night: "but babies need cooler water than adults, this is what the elbow-test is for". "All right, but what if my elbow likes the 35 degree-water while yours the 25 C?" But what are you hoping from a real Briton who used to soak his little arse in the maximum 10 degrees warm (cold) Atlantic-ocean since his childhood...(not recently though).

I don't claim that the question of the bath temperature is a real cultural issue, but we certainly have different comfort zones for the appropriate temperature. However, it might only be our personal taste. Nevertheless, I had a look at the recommendations on the Hungarian and British websites and the stated ideal temperature was the same in both countries - at about 36-37 degrees C. It was also strongly advised to consider the child's preferences - as there are babies who prefer warmer, and others prefer cooler water in the bath.  

Well, Ben hasn't complained so far - to either of us...Quoting Rob's other - not too scientific - theory if the child pees into the water, it means that he is satisfied. And Ben almost always starts like this in the tub...


Hasznos linkek / Useful links:


 

4 megjegyzés:

  1. Tetszik Rob monológja. Van humorérzéke. :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Most találtam rá a blogra, és mondhatom, már régóta ezt keresem! Nyelvtanuláshoz is hihetetlen nagy segítség az oldal! A témához szólva, annak idején az első gyermekkel babaúszásra jártunk, és ott azt mondták, hogy 31 fokosra hűtsük fokozatosan, napról-napra a fürdővizét a gyereknek, a védőnők által ajánlott 37 fokos helyett. Petikének nem volt vele gondja.

    VálaszTörlés