2014. január 8., szerda

Lapszemle / Paper review

Minél többet gügyögsz a babádnak, annál hamarabb tanulhat meg beszélni. Erről ír ma a Daily Telegraph egy amerikai kutatásra hivatkozva.

Ti gügyögtetek a babának? / Did you coo to your baby?

A lap szerint, bár néhány nevelési útmutató nem javasolja a gyereknyelven dadogást, a washingtoni és a connecticuti egyetem kutatói szerint ez felgyorsíthatja a baba nyelvi fejlődését. Azt találták, hogy azokban a családokban, ahol a szülők gyakran beszéltek a csecsemőhöz a jól ismert magas hangon, boldogan és elnyújtva a hangokat, a gyerekek két éves korukra háromszor annyi szót tanultak meg, mint ott, ahol nem gurguláztak a babáknak. Ez átlagban 433 szót jelentett a gügyögő szülők gyerekeinél, míg a másik kategóriában csak 169 szót ismertek fel a kicsik két éves korukra.

Nektek mi a tapasztalatotok - mikor kezdett el beszélni a gyermeketek és vajon mennyire befolyásolta ezt a gügyögés? :-)



 
The more you coo to your baby, the sooner they can learn to speak - writes The Daily Telegraph today, citing an American study.
 
The newspaper reports that, although several parenting manuals don't recommend "coochie coo-ing" to children, according to researchers at the University of Washington and University of Connecticut it can speed up babies' development of language skills. Experts found that in families where parents often talk at a higher pitch, happily and elongating vowels to their babies, by the age of two they will learn three times as many words as those raised without those baby-chats. Those babies who are babbled at by their parents know 433 words on average by their second birthday - compared to 169 words for other babies.
 
What is your experience - when did your child start to speak and whether your cooing influenced it? :-) 

3 megjegyzés:

  1. Nem gügyögök, de folyamatosan beszélek neki. Elmondom, hogy éppen mit csinálok, hova megyünk, kihez és miért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erdélyi Angelika2014. január 8. 12:33

      Igen, ezt én is próbálom - biztosan jót tesz a folyamatos kommunikáció. De én azt hiszem, gügyögök is - nem tudom megállni, bármilyen hülyén hangzik. :-)

      Törlés