2014. január 6., hétfő

Terhestörténet Angliában 4. rész / Pregnancy story in England Chapter 4.

Helyben vagyunk! A porszívózás után a másik kedvenc témám - inni vagy nem inni. Már hallom is a megbotránkozó hangokat - na, de egyáltalán hogy jut ilyesmi eszedbe?! Alkohol és terhesség - noooo! Alkohol és szoptatás - noooooo! Pedig...


Inni vagy nem inni? / To drink or not to drink?

Azt sem tudom, hol kezdjem...vannak az újságcikkek, a szakkönyvek, a tanulmányok, a kedves jó ismerősök és a kéretlen tanácsok, a barátok, a rokonok, a hagyományok, az országok, a védőnők, az orvosok - szerintem Gombóc Artúr sem tudna ennyifélét felsorolni csokiból. Na és persze mindegyik mást szajkóz...

Kezdem az angol védőnőkkel: általában nem javasolják az ivást terhesség alatt. De míg az első védőnő, akivel találkoztam, határozott nem-et mondott az alkoholra, egy másik később csak legyintett, amikor közöltem vele, hogy meg szoktam inni heti egy-két pohár vörösbort: "ah, az nem számít ivásnak!"
Innen már sejthető, én melyik utat választottam: időnként bizony ráfanyalodtam egy pohárka vörösborra, ami kellemesen ellazított akkor, amikor már mindenem fájt - a hátam, a hasam, a lábaim...Ezzel nem vétettem az NHS (angol állami egészségügy) hivatalos ajánlása ellen sem - miközben fokozott óvatosságra intenek, heti egy vagy két pohár bor megengedett.

Heti egy-két pohár bor nem árthat a babának / One or two glasses of wine can't harm the baby

Na, de ha általánosságban kellene a konklúziót levonnom a két ország közti különbségről, azt mondanám, hogy a britek, ahol hagyományosan is a társasági élet elengedhetetlen része az alkohol, nem veszik ezt a témát olyan komolyan, mint otthon. A múltban legalábbis minden bizonnyal nem éltek aszkéta életet a terhes nők - Rob anyukája például nem is emlékezett arra, hogy az ő idejében óvatosabban kellett volna bánni az alkohollal. (Ez nem azt jelenti, hogy vedelt, még mielőtt valaki félreértené.) Mostanában persze egyre több kutatás foglalkozik a témával, és ez kihat a közre is: a brit kismamák is jobban odafigyelnek arra, mit és mennyit ihatnak, és a média is időről-időre felkapja a témát, ami örök...

Egy liverpooli bárban nem szolgáltak ki egy kismamát / She wasn't served in a Liverpool bar

Az egyik cikket még most is őrzöm, mert velem is előfordult hasonló. A Daily Mail egy kismama történetéről számolt be, akit egy liverpooli bárban a pultos nem szolgált ki, mondván, az ő lelkiismerete ezt nem engedi. Ó, szegény fiú! Az egyébként banki menedzserként dolgozó hölgy egy kispohár vörösborért sorakozott, ekkor történt az incidens. Mondanom sem kell, egy zsúfolt bár kellős közepén ez vitathatatlanul megalázó élmény lehetett...Felháborító...

Legalább annyira, mint az én sztorim. Kilenchónapos terhesen elmentem egy londoni magyar rendezvényre üzleti ügyben, kapcsolatot építeni - és hivatalos voltam az állófogadásra is. Éppen a magyar nagykövettel próbáltam néhány mondatot váltani, amikor megkérdezték tőlünk, mit fogyasztanánk. Kis hezitálás után rávágtam, hogy egy pohár vörösbort elfogadok, amikor az italokat töltögető asszonyság, aki mellesleg az egyik londoni magyar féldiplomáciai intézmény vezető beosztású alkalmazottja, felém fordult, és felháborodását nem leplezve odavetette: "Legyen az inkább egy almalé, jó?! Engedje meg, hogy megvédjem a gyerekek jogait, ugyanis semmilyen bizonyíték nincsen arra, hogy az alkohol nem árt a magzatnak. A lányom nemrég szült, neki se engedtem, hogy akár egy kortyot is igyon a terhessége alatt."

Azt a ki-be b...szott rézfánfütyülős rézangyalát! Azt hittem, elsüllyedek...Nem mellesleg, mert hirtelen egyedül találtam magam a terem kellős közepén, ahol csak reménykedtem abban, hogy a vendégek legalább egy része angol, és nem értették, hogy ez a kedves hölgy majd' hogy nem legyerekgyilkosozott egy hivatalos rendezvényen. Ez aztán a profizmus és a diplomáciai érzék! Öt perc sem telt belé, már az utcán voltam, fortyogva a dühtől. A gondolatok ide-oda cikáztak a fejemben, hogy vajon most tényleg a világ legrettentőbb dolgát készültem-e elkövetni a kisbabám ellen. Néhány perc után persze arra jutottam, hogy nem - ebben a történetben nem én vagyok a ludas. Egyáltalán, hogy merészelte???

Na, de kutatásaim ezzel nem értek véget. A vaskos terheskönyvek attól függően, hol és mikor publikálták őket, vagy tiltják, de legalábbis nem ajánlják vagy kis mennyiségben elfogadhatónak tartják az alkoholt terhesség alatt.
Magyar online oldalakon is eltérő infókra leltem: van olyan szülész-nőgyógyász, aki inkább nem javasolja a borivást biztos, ami biztos alapon, és van olyan is, aki a mértékletes fogyasztásban nem lát problémát. Vida Ági is elég tágan értelmezi, mit szabad, mit nem, lényegében azt mondja, hogy a terhesség korai szakaszában óvatosabban kell bánni az alkohollal, de később a szakirodalomra hivatkozva egészen addig megy, hogy napi egy deci vörösbor is belefér. Szóval, no para!


Emily Oster megmondja a magáét / Emily Oster ticks off


Erre biztat Emily Oster is pár hónapja megjelent könyvében, amellyel több brit napilap is foglalkozott, és amelyben a Harvard-végzett közgazdász kvázi felülírja a terhességgel kapcsolatos mítoszokat. A chicagói egyetem jelenlegi segédprofesszora koffeinfüggő volt, amikor terhes lett. Ez, és az orvosától kapott bizonytalan tanácsok késztették arra, hogy saját kutatásba fogjon, és közgazdásztól elvárható pontossággal elemezze az eddigi, tiltásra serkentő statisztikákat és tanulmányokat - legyen az kávé, alkohol, vagy bármi más.
Kiderült, hogy az eredmények sokszor nem egyértelműek. Az egyik vizsgálatban például a boriváson kívül más faktorok - például a kokainfogyasztás - is hozzájárulhattak a születendő gyermekek későbbi viselkedészavarához. Oster arra a következtetésre jutott, hogy az első trimeszterben heti egy-két pohár, később pedig napi egy pohár vörösbor biztonsággal fogyasztható.

A szakértők mértékletességre intenek / You have to be careful - say professionals

És a legújabb: egy dán felmérés szerint azoknak az anyukáknak, akik megengedtek maguknak néhány pohár bort a terhességük alatt, alkalmazkodóbb gyermekeik születtek, mint azoknak, akik teljesen elutasították azt. Ez persze nem azt jelenti, hogy kemény ivásra bíztatnak a kutatók, mindenesetre érdekes információ. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a vizsgálat adatai szerint a néha-néha borozó kismamák egyben a legkvalifikáltabb és a legegészségesebb életformát folytató társadalmi réteghez tartoztak, ami szintén befolyásolhatta gyermekeik viselkedését, ahogy az anya-gyermek között kialakult kötődés is.

Hát, ezzel zárnám soraimat - és 34 éves, viszonylag értelmes, elég jól képzett, intelligens kismamaként a nyilvánosan kioktató féldiplomata "óvónéninek" üzenem, hogy kikérem magamnak.

Véleményvezérek, kérlek, ne fogjátok vissza magatokat! Kivel történt hasonló vagy az ellenkezője? Ki ivott, ki nem, és miért? Kommentárt hagyhatsz a poszt után, amit előre is köszönök.

Ps.: A szoptatás és alkohol szintén érdekes téma, hasonlóan sok ellentmondással - a későbbiekben lehet, hogy erről is írok majd. Addig is, ha valaki kíváncsi, a Piszénpisze.hu-n lehet egy jó összefoglalót olvasni. 

 


And here we are! After the nose-clearing adventure with the vacuum cleaner it is my other favourite topic...to drink or not to drink? I am already hearing the outraged comments - tut! tut! how can you even think about it?! Alcohol and pregnancy - noooo! Alcohol and breastfeeding - noooooo! Well...

I don't even know where to start...there are the articles, the famous books on pregnancy, the studies, the  kind acquaintances with their unsought advice, the friends, the relatives, the traditions, the countries, the midwives and the doctors - and obviously none of them say the same...

Let's start with the British midwives: generally they don't recommend drinking during pregnancy. However while the first one I met was quite definite in saying no to alcohol, her colleague just waved her hand when I told her that I usually have one or two glasses of red wine per week: "ha, it doesn't count as drinking!"
So now you know which way I jumped - surely, sometimes I could relax with a drink when all parts of my body...my back, my tummy, my legs...were aching. I haven't gone against the NHS guideline, which although expressing caution says that a couple of glasses of wine a week is not a problem.

If I would compare Hungary and the UK, I would say that Britons, who traditionally consider alcohol as an indispensable part of their social life, don't take this problem so seriously as we do it in my home country. In the past, pregnant women didn't seem to live a pure life - for example Rob's mum doesn't even remember if she reduced her drinking (this is not to say she was a big boozer before or during her pregnancies).

However, attitudes in Britain vary and women drinking in public can encounter hostility - although such incidents are considered newsworthy. For example, The Daily Mail reported about an incident in Liverpool where a pregnant lady was refused a small glass of red wine in a bar as the bartender said it would weigh on his conscience. Ah, poor guy! Do I have to tell anyone how embarassing it could be for the mum-to-be in the middle of a busy pub...Outrageous...

I also had a similar experience. When I was nine-months pregnant, I went to a Hungarian event in London for business reasons and to build relationships - and I was invited to the post-event reception. I was just about to talk to the Hungarian ambassador when we were asked if we wanted to drink anything. After a short hesitation I decided to ask for a glass of red wine - but it proved a mistake as the cow who served the drinks and who is also one of the senior employees of a Hungarian semi-diplomatic organisation in London turned to me and not hiding her outrage and anger said: "You meant apple juice instead, didn't you?! Let me protect children's rights as there is no existing evidence that alcohol doesn't harm the foetus. My daughter just gave birth recently and I didn't let her drink even a sip of alcohol during her pregnancy." 

What the f...ck?! I thought I would sink right there...I suddenly found myself alone in the middle of the room.  I was hoping that at least some of the guests were English and they didn't understand that this kind lady wasn't far from calling me a child-murderer. What a sense of diplomacy! In less than five minutes, I was out of the building on my way home, shaking with anger. Thoughts were flicking here and there in my head - whether I was really about to commit the worst thing ever against my baby. After a few minutes I realized that of course I wasn't - in addition I am not the one to blame in this story. How did she dare, at all??? 

But my search for the ultimate answer on alcohol-matters hasn't come to an end with this incident. The chunky bibles of pregnancy - depending on where and when they were published - either ban or don't recommend to drink, at all or - adversely - they regard a few glass of wine weekly acceptable.
I found the same variety of advice on the Hungarian websites: there are gynaecologists who say no to alcohol as a precaution and others don't see it as a problem. One of the Hungarian pregnancy gurus also advises to be careful with alcohol during the first few weeks of pregnancy...but later the literature goes as far as suggesting a glass of red wine every day is fine. So that is clear! 

This is what Emily Oster promotes, in her recent book, which was covered by a few British newspapers. The Harvard-graduated economist updates the myths of pregnancy. The associate professor of Chicago University was a coffee addict when she became pregnant. This and her doctor's vague and uncertain advice regarding wine-drinking motivated her to launch an examination where she analysed the former statistics and studies precisely, as you would expect it from an economist - about coffee, alcohol and everything else. 
It turned out that former results and conclusions which lead to a total ban of some products in pregnancy were not so clearly scientifically based as it should have been. For example in a study on alcohol (and whether it later harmed children's development) found there were other factors such as taking cocaine which would later contribute more decisively to children's behavioural problems. Oster eventually concluded that in the first trimester you can have one glass of wine weekly and then in the second and third trimester you can have the same but daily and it won't harm your baby.

And the latest study goes even further. In Danish research, mums who said they drank wine occasionally during their pregnancy ultimately had more adjusted children than those who claimed total abstinence. Of course, it doesn't mean that you should start drinking heavily right now - but nevertheless it is an interesting piece of information. For a more accurate picture it must be added that women who sometimes had a glass of wine turned out to belong to the most educated and healthiest social class which could also affect their children's development as well as the attachment between mums and babies.

Well, with this line I am closing this post - and as a 34 years old, hopefully relatively smart, quite well-qualified and intelligent mother I send my words to the educating, semi-diplomat lady that she can go to...

And now dear opinion-leaders, please don't hesitate to leave a comment after the post if you have had similar experiences or if you want to share what you think about this topic.



 

4 megjegyzés:

  1. Törökné Molnár Gabriella2014. január 6. 12:33

    Mindkét terhességem alatt mellőztem az alkoholt.Nem tudom mi vezetett erre az útra,de tény hogy nem ittam egy kortyot sem.Egyébként sem vagyok egy borozgatós típus,így könnyen lehet hogy nem egy tudatos lemondásról volt szó.Nem ítélem el azokat a kismamákat akik olykor-olykor megisznak egy pohárka bort sört vagy pezsgőt.És ennyi!Az akinek néha lecsúszik egy kis rövid, nálam már más kategóriába esik.Sajnos személyes tapasztalattal rendelkezem milyen hatása van a mértéktelen alkohol fogyasztásnak a megszületendő babára.Tanárként találkoztam az imént említett gyermekkel,aki magzati alkohol szindrómával jött a világra,melynek minden egyes tünete megfigyelhető volt a kisfiún.Ezek a következőek: a visszamaradott testi fejlődés, a jellegzetes arc (rövid szemrés, keskeny felső ajkak, lapos arcközép, távoli belső szemzugok), az értelmi képesség zavarai (tanulási nehézség, probléma megoldási képesség zavara), illetve viselkedési zavar (hiperaktivitás, figyelemzavar). Egy életre megbélyegezve, társai által gúnyolva.Soha nem élhet teljes értékű életet.Mind ez azért, mert egy kismama nem tudott lemondani az alkoholról születendő gyermeke egészségéért.És hol a határ?Ki tudja pontosan megmondani,hogy kettő még nem,de három pohár már árthat.Persze tudom az alkoholizmus az más tészta.Egy biztos!Aki egy kortyot sem iszik esélyt sem ad arra,hogy a gyermeke ezzel a betegséggel szülessen.És így egyet biztos kizár a sok-sok születési rendellenességből,amitől mindannyian annyira rettegünk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az eset, amit leírtál, borzasztóan hangzik. Persze nem ismerem az anyukát, akiről szó van, de itt szerintem ez már túlmegy azon a ponton, hogy a kismama le tud-e mondani vagy sem a gyermeke egészségéért az alkoholról, hiszen az anyuka alkoholista, maga is beteg. Szenvedélybetegséggel pedig általában nagyon nehéz reális döntéseket hozni - ott először magát a függő embert kellene kezelni. De ez egy másik téma. A cikk természetesen nem erről szólt. Töményről szó sem lehet, az megint csak más kategóriába tartozik.

      Törlés
  2. Én ittam terhesség alatt néha, de nem bort, hanem sört. Nekem a bor savat csinál, és amúgy sem vagyok oda érte. Viszont a sör... hm... egy nyári meleg napon nagyon jól tud esni! :)
    Olvasgattam én is, hogy szabad-e, mit szabad és ha igen mennyit. Én is azt találtam mindenhol, hogy nem ajánlják. Rájöttem, hogy miért. Az emberek nagy része nem tud mértéket tartani (különösen a magyar), és egyszerűbb azt mondani, hogy "ne". A mérték is mindenkinek mást jelent! :D

    Szandra

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erdélyi Angelika2014. január 8. 12:36

      Szerintem is a mértékletesség a lényeg. Egyébként a sörről most hallottam, hogy állítólag jó a tejtermelődésnek? Valaki kommentben írta a FB-on...Te hallottál ilyet?

      Törlés