2013. november 6., szerda

Lapszemle / Paper review

Immár tudományos tény, amit anyukák generációi ősidők óta tudnak - hogy az éneklés és az az altatódalok megnyugtatják a babákat. A londoni Great Ormond Street Hospital kutatói 37 szív- és légúti megbetegedéssel küzdő gyermeken tesztelték, hogyan segítheti az éneklés vagy a meseolvasás a kórházi tartózkodásukat - írta a The Times. Kiderült, hogy amikor a gyerekeknek énekeltek, lelassult a szívverésük és kevésbé érzékelték a fájdalmat. Érdekes, hogy ugyanezt a reakciót nem tudták kimutatni az olvasás hatására - ami azt jelenti, hogy nem szimplán a felnőttől kapott figyelem nyugtatja meg a babákat, hanem magában a zenében és az éneklésben kell keresni a titkot.

És ha valaki még mindig kételkedne abban, hogy a gyerekek különösen fogékonyak a zenére:


Nekünk egyébként az éneklés tényleg bejött. Ben-nek kicsi kora óta magyar népdalokat énekelek, amikor sír vagy altatni kell - és sokszor tényleg ez az egyetlen, ami megnyugtatja. A Kiskece lányom a kedvence - ezt már Rob családja is kívülről fújja. Ti tapasztaltatok hasonlót?

It has now apparently been scientifically proved what generations of mothers already knew - that singing and lullabies calm babies. Researchers from Great Ormond Street Hospital in London tested 37 cardiac and respiratory patients how singing and storytelling can help children's stay in the institute - wrote The Times. They discovered that when infants were sung to, their heart beat slowed down and their perception of pain lowered. Interestingly, they couldn't find the same reaction when children were read to - which means that it is not simply the attention from adults which calms babies...the secret is in the music and the singing.

And if you still doubt that babies have a special sense for music, please, have a look at the video above!
 
By the way, songs have really worked for us. I have been singing to Ben since he was born, when he cries or wants to sleep - and many times this is the only thing which calms him. There are some Hungarian songs which Rob's family have even now learnt because they are sung so often. How is your experience? The same?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése